New York – Sidste dag – The statue of liberty – 86 etage Empire State Building – Ground Zero – Wall Street

New York – Sidste dag – The statue of liberty – 86 etage Empire State Building – Ground Zero – Wall Street

Sidste hele dag i New York. Hvad forbinder man med New York ud over det kaotiske Times Square? The statue of liberty! Frihedsgudinden! Hun er et MUST SEE! Så hende skal vi se lidt nærmere på i dag. På backpacker vis, vil vi gerne sparer lidt dollars og har derfor fundet frem til en gratis færge, som fagter passagerer fra Staten Island tur retur til Manhattan, en tur på 20 min og som sejler lige forbi Frihedsgudinden. Her kommer vi tilpas tæt på denne kæmpe statue.

Vi fik forvildet os ud med metro til den sydligste spids af Manhattan hvor færgen afgår hver halve time hele døgnet fra kajen tæt på Battery Park. Vi kom lige i det øjeblik færgen sejlede. Vi kunne smukt se Frihedsgudinden og den fantastiske udsigt over Manhattan.

Frihedsgudinden - the statue of liberty - State Island ferry - Manhattan

Frihedsgudinden har stor symbolsk betydning for amerikanerne og man forbinder statuen med tankerne om frihed, ligeret og demokrati.
Statuen har lige siden dens opførelse spillet en aktiv rolle i den amerikanske kultur. Den har stået som et symbol for venskab mellem folkeslag, ikke mindst set i lyset af, at den er en gave fra Frankrig til Amerika og dermed fra ét folk til et andet. Dens primære symbol er dog frihed.

Det var den 5. august 1884 at amerikanerne lagde grundstenen til statuen. Denne bestod af 350 dele, som ankom i 214 kasser med skib fra Frankrig i juni 1885, og den 28. oktober 1886 var statuen omsider færdig. I 1986 blev statuens 100-årsdag fejret efter to års restaurering, hvor der blev udskiftet 1600 dele af det inderste metalskelet, monteret ny fakkel og installeret elevator. Statuen endte med at veje 225 tons, blive 46 meter høj (fod til fakkel) og i alt 93 meter over jorden (jorden til fakkel).

Frihedsgudinden - the statue of liberty - State Island ferry - Manhattan

Frihedsgudinden forestiller en kvinde i løse klæder med en krone på hovedet, kronen symboliserer med sine 7 takker, de 7 verdenshave og alle kontinenterne. I sin venstre hånd bærer hun lovbogen med datoen 4. juli 1776 (USA’s uafhængighedsdag) og i sin højre hånd en fakkel, der brænder frihedens flamme. For hendes fødder ligger sprængte lænker, der skal symbolisere, at al tyranni er afskaffet. Det, at det er en kvinde, og at hun er i løse klæder, ses som et tegn på frihed. Ligeledes er faklen, lovbogen og de sprængte lænker alle symboler på frihed.

Hvis vi havde mere tid i New York, havde vi helt sikkert også taget turen når solen var gået ned.

I sikker havn igen på Manhattan siden, går vores fødder nu ud på eventyr igen. Nu skal vi hen til et sted med mange herre klædt i jakkesæt, nemlig Børsen, Wall Street og selvfølgelig Wall Street Tyren.

Wall Street - wall Street Bull - Børsen - New York Stock Exchange

Mange turister kredsede om den kendte tyr, så vi valgte lige at tage billeder med tyren hvor efterspørgelse ikke var så stor. Numsen og de tunge, blank slidte klodser.

Vores vandring går nu til et meget kendt sted, som får hårene til at rejse sig og flere følelser spille ind på en gang. Ground Zero og World Trade Center One.

Grund zero - World Trade center one - New York - Manhattan

Så smukt et sted flydt med følelser. Det er et perfekt mindesmærke USA har opført her, for alle de tusinder af mennesker, som mistede livet i den mest skrækkelige hændelse 9/11 2001.

To store kvadratiske vandfald hvor Twin Towers stod frem til den 11/9-2001. Her løber vandet ned i uendeligheden og navnene på alle dem, som mistede livet er skåret ud i en stor plade hele vejen rundt. Et navn gav især kuldegysninger “Deanna Lynn and her unborn child”.

9/11 - grund zero museum - de 2 tårne - New York - Manhattan

Vi besøgte Memorial Musset, som ligger lige ved siden af, under jorden hvor fundamentet til de to World Trade Centre stadig står intakt.

9/11 - grund zero museum - de 2 tårne - New York - Manhattan - momerial

Tanken om alt det, som vi så på museet, får stadig hårene til at rejse sig og at se folk med tåre i øjenene. 2/3 af museet var lukket af for fotografering og det skal helt klart respekteres.

9/11 - grund zero museum - de 2 tårne - New York - Manhattan - momerial

I det amerikanske flag ses de omkomne. Øverst til højre ses de massive i-hjern som det første fly ramte ind i.
Herunder er et lys dias med savnet personer. Nederst til højre ses en brandbil som bygningen halvt styrtede ned over.

Bag de lukkede døre var billeder under ulykken, de frustrerende nyhedsudsendelser fra dagen, smadret brandbiler, kontorartikler og billeder af alle de omkommende, sammen med alle de modige mennesker, som mistede livet i forsøget på at rede dem. Med mange følelser i kroppen forlod vi museet.

World Trade center one - Manhattan - New York

Vi tog os tid til at beundre World Trade Center One også kendt, som The Freedom Tower. Tårnet er med sine 541 meter (1776 fod) en af verdenshøjeste bygninger kun overgået af Burj Khalifa, Shanghai Tower og CN Tower i Toronto .

Madtid! Endnu engang skal New Yorks bedste prøves, i dag blev det New Yorks bedste italienske sandwich til omkring 13$. Vi havde læst os til at én sandwich skulle være fin til deling. Godt vi kun købte en, for der var da nok mad til at mætte en helt landsby og vi måtte give op efter at havde spist 4/5del af den, selvom den smagte virkelig lækker!

Park - New York -Manhattan

Igen krævede maven lidt fordøjelsestid, inden vi satte kursen tilbage til det centrale Manhattan – godt 6km. Vi fandt en lille park, endnu en ny, som vi ikke havde været i. Lille og hyggeligt med lidt gadegøgl rundt omkring, spring vand og en miniature triumf bue.

Empire State Building 86th ovservations deck - New York - Manhattan

Solen er så småt på vej ned i takt med vi nærmer os det centrale Manhattan, som også er en del af planen, da vi skal op på 86 etage i Empire State Buildingen i aften. 35$ pr. næse.

Empire State Building 86th ovservations deck - New York - Manhattan

Men hold nu op en udsigt der var helt oppe på toppen, ud over det oplyste Manhatten. Vi kunne se helt ud til Frihedsgudinden, som også var lyst op i mørket. Dette er klart en oplevelse, som er et must på listen i New York. Nu har vi travet rundt nede mellem alle de kæmpe høje bygninger og endelig ser vi dem for oven nu.

Empire State Building 86th ovservations deck - New York - Manhattan

Vi siger mange tak til vores gæster til brylluppet, som vi har fået penge af. De første blev brugt til oplevelsen på 86 etage i Empire State Building og besøg i museum for de to faldne tårne.

Live trekker - New York - Manhattan

Dag to, tre og fire. Live track fra vores ture. Første dagen havde vi ikke sat trackeren til, desværre, da det var den dag vi gik mest. I alt var vi ude mellem 9-14 timer om dagen.

Under vores tur rundt i New York, har vi haft en app “live trekker” slået til. På fire dage på gåben, blev det til i alt omkring 130km! Sov godt. I morgen kl 15:30 skal vi flyve til LA hvor der står en bil og venter på os og vi bliver endnu 3 timer yngre.

Follow:

1 Comment

  1. Anne Marie
    juli 16, 2017 / 7:27 am

    Tak for kigget. Det er spændende læsning og sigende billeder. 👍😍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.